Netwerkspelers

Beste kwaliteit bij het streamen van muziek

evo 75 en evo 150 zijn all in one netwerkspelers voor internetradio en meer zoals spotify
je hoort meer als je luistert

Streamen van muziek

Voor velen nog steeds een begrip dat niet geheel duidelijk is. Muziek luisteren via het internet oftewel via je eigen netwerk in huis wordt STREAMEN van audio genoemd. Nu kun je muziek luisteren op ieder moment dat je het wilt, je eigen muziekvoorkeur beluisteren, op een apparaat afpelen naar keuze en via muziekdienst die jij zelf kiest. De bekendste muziekdienst is SPOTIFY waarbij je middels een abonnement toegang krijgt tot miljoenen audiotracks.

Verderop krijg je een overzicht van de diverse muziekdiensten. Het apparaat waarop je afspeelt wordt een NETWERKSPELER genoemd en die bestaan in vele varianten en diverse prijsklassen. Verschillende audio weergave kwaliteiten bepalen hoofdzakelijk het prijsverschil. De netwerkspelers die AV Care aanbiedt installeert en demonstreert zijn te koop in de prijsklasse € 139,- tot € 1049,-.

Grote prijsverschillen zul je zeggen en dat is zo. Het waarom dit zo is wordt ook duidelijk als je verder leest.

Neem contact op

Wat kan een netwerk speler eigenlijk?

Bekijk de mogelijkheden

Een netwerkspelers is zeer populaire methode om in hoge kwaliteit muziek te streamen in en rondom je huis. Een netwerkspeler maakt rechtstreeks verbinding met je thuisnetwerk om zo naadloos muziek te streamen van populaire diensten zoals Tidal en Spotify.

Even terug in de schoolbanken

Welk artikel je ook leest of met welke specialist je er ook over praat er wordt altijd met technische krachttermen gegooid. Of het nu gaat over Bitdiepte, samplefrequentie of bijvoorbeeld lossless audio en mp3, het blijft vaak een lastig verhaal. In eenvoudige taal probeert AV Care hier duidelijkheid in te verschaffen. Digitaal audio zoals bv bij CD wordt uitgedrukt in opnamekwaliteit van 16 bit en 44,1kHz. Hoe hoger deze getallen hoe beter de uiteindelijke kwaliteit zal zijn. Gaan we muziek downloaden dan gebeurt dit vaak in MP3 audiobestanden ( de zgn extensie).

Deze MP3 bestanden zijn eigenlijk “uitgeperste” muziekbestanden waar muziekinformatie van het origineel wordt weggelaten om hiermee de bestandsgrootte te verkleinen ( factor 12 van de originele bestandsgrootte!). De audiofiele luisteraar die graag de beste geluidskwaliteit wil beluisteren zal kiezen voor Lossless en/of Highres Audio ( 24 bit en 192kHz waarborgt alle details zoals deze in de studio zijn vastgelegd). De resolutie en detaillering van de opnames worden aanmerkelijk vergroot.

Kwaliteit

Samplefrequentie en Bitdiepte

 • SAMPLEFREQUENTIE: Digitale muziek is feitelijk een aaneengesloten rits van afzonderlijke samples die naast elkaar zijn gelegd. Onze hersenen herkennen dit als een continu geluid. Als de samplefrequentie 44,1kHz is betekent dit dat er 44.100 aparte samples per seconde aanwezig zijn. Meer details en meer verrijking van het geluid worden verkregen door een hogere samplefrequentie. Bij High-res audio is de samplefrequentie 192kHz ( 192000 samples per seconde!) Hoe meer samples er dus gemaakt kunnen worden, hoe preciezer een omzetter (converter) te werk kan gaan bij het vertalen van analoge signalen naar een digitaal geluid. De nauwkeurigheid in deze ligt bij 192000 samples per seconde aanmerkelijk hoger dan bij 44100 samples per seconde.

 • BITDIEPTE: Grofweg het dynamische bereik (van hoe zacht tot hoe hard het geluid kan zijn) van een audiobestand. Bij een audiobestand met bitrate van 16 worden er 16 bits gebruikt om een sample op te nemen. Hoe hoger de bitrate (bv 24 bit) hoe vloeiender de uiteindelijke geluidsgolf zal zijn.

AUDIOFORMATEN

Welke audioformaten zijn er?

 • MP3 formaat waarbij hoge compressie plaats vind om bestand zo klein mogelijk te maken. Wel het bekendste audio formaat. Door compressie is een track die normaal 30Mb in beslag neemt bij MP3 slechts 3Mb.

 • WAV bestanden bevatten ongecomprimeerde digitale audio inhoud. Dit zijn grote bestanden met CD kwaliteit (16 bit 44,1kHz).

 • AAC bestand is vergelijkbaar met MP3 bestand echter met extra toevoeging om de geluidskwaliteit en helderheid van oorspronkelijke bron te handhaven. Met name meer helderheid in de hogere frequenties.

 • FLAC FLAC (Free Lossless Audio Codec) is net zoals Mp3 een codering voor digitale audio. Sterker nog, FLAC is zelfs een high definition versie van de Mp3. Voor diegenen die hunkeren naar perfect geluid, waarin een levendige punch, heldere clicks en een rijke resonantie hoorbaar moeten zijn is FLAC de uitkomst. FLAC erin alle oorspronkelijke data te behouden en toch compressie uit te oefenen op het origineel. Een bestand van 30Mb is in FLAC slechts 15Mb

 • LOSSLESS EN HIGH-RES muziek is zoals ze in de studio werd opgenomen, met heel veel detail. Vrij gegeven door de muzikanten. Dat is dan ook hoorbaar wanneer je dit afspeelt op een degelijk audiosysteem.

Keep calm and
Listen to music

Om jezelf onder te kunnen dompelen in een bad van heerlijke muziek moet je je wel abonneren op een muziek streaming dienst. Wereldwijd zijn er velen echter de belangrijkste voor Nederland worden hieronder nader toegelicht.

Bekijk de mogelijkheden
 • SPOTIFY is wellicht wel de meest gebruikte muziekdienst die er is. De audiokwaliteit is goed te noemen echter voor de luisteraar met serieuze installatie wel te pover. Het aanbod van tracks is legio.

 • DEEZER is zeer zeker een streamingdienst die gekozen kan worden daar zij een aanbod hebben dat enigszins vergelijkbaar is met Spotify. De geluidskwaliteit is gelijk aan CD en dat is zeer goed te noemen.

 • TIDAL is een muziekdienst voor de verfijnde luisteraar. De hoge audiokwaliteit zorgt voor een nog gedetailleerdere weergave mits gebruik makend van een betere netwerkspeler en goede geluidsinstallatie. Abonnement vooir Tidal kost wel 2x zoveel als Spotify. Maar daar krijg je de hoge audiokwaliteit voor terug.

 • Qobuz is te vergelijken met Tidal en heeft ook als kenmerk dat de audiokwaliteit duidelijk hoger ligt dan Spotify. Ook voor Qobuz geldt, een betere netwerkspeler met een goede geluidsinstallatie.

AV Care – Begeleiding van A tot Z!

Neem contact op

Meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van audio & visual installatie. Na een dienstverband van ruim 25 jaar bij Correct Consumer Electronics te Rotterdam ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan. Het opstarten van AV Care waarbij ik klanten volledig kan ontzorgen op het gebied van Audio en Visual apparatuur.